Mød Daniel fra INSP!

Daniel Nayberg har været en del af kulturhuset INSP! i Roskilde siden 2012, først som frivillig og frem til i dag, hvor han er ansat som daglig leder. Hør mere om hvordan INSP skaber en stolpe gennem fællesspisning i et hus med omskiftelige aktiviteter.

Daniel fortæller ”Det der dragede mig til INSP er at der er så kort fra idé til handling, og så direkte adgang til indflydelse på hvad og hvordan. Den autentiske nede-på-jorden tilgang til hinanden som mennesker med ressourcer der kan bringes i spil, men uden forventningen om at man skal eller vil noget bestemt. Her skal man ikke gennem tre mandagsmøder for at få lov til at gå i gang. Og så helt simpelt: at blive inviteret med.”

 

En af grundene til dette, er at INSP er drevet af en privat forening, og derfor er de ikke underlagt f.eks. målgruppe- eller aktivitetskrav. Det gør INSP til et agilt sted der primært drives af lysten hos de ansatte og brugerne.

 

Daniel fortsætter ”Samtidig arbejder INSP ikke kun ud fra et kulturelt aktivitetsperspektiv, men også med at skabe sociale rum i og ”mellem” aktiviteterne. Dvs. at mange kommer på INSP for det sociale og relationelle før det kulturelle og aktivitetsbaserede – og bruger fx huset som forlænget dagligstue, lektiecafé, jam-space, café-hangout m.v.”

 

Og det er den vekselvirkning mellem det sociale og det kulturelle, der i Daniels optik bevirker de stærke og inkluderende fællesskaber.

FOTO: INSP! OG SIMON KARLSHØJ

Fællesspisning som stolpe

I et omskifteligt kulturhus der har mange forskellige aktiviteter, er det vigtigt at have et fast ugentligt holdepunkt som INSP opnår igennem fællesspisning. Hver uge planlægger en ansat kok menuen. Torsdag eftermiddag mødes kokken så med de frivillige og laver maden fra bunden. Og kl. 18.00 serveres aftensmåltidet for gæsterne i huset, som typisk er en dejlig blanding af unge, børnefamilier og ældre.

 

Daniel forklarer ”Mange dukker op til fællesspisning, hvis de er nysgerrige på INSP – og samtidig fungerer aktiviteten som showcase for, hvad rummene kan bruges til i andre sammenhænge.” Han fortsætter ”Mit indtryk er at gæsterne kommer igen, fordi man her møder nye mennesker til spændende snakke over lækker, økologisk mad, som er til at betale.”

 

Værtskabet er kernen

Der er mange måder at skabe fællesskaber på. Hos INSP er rollen som vært central for at skabe det rum. Daniel siger ”Vi har værter ansat til at sikre imødekommenheden og at alle føler sig velkomne og hørt i huset – men lige så meget til at have overblikket og koble mennesker på tværs af interesser, aktiviteter og rum. Den relationelle tilgang til arbejdet gør, at folk får et personligt forhold til værterne, til huset, og til andre brugere, gæster og kunder.”

 

At skabe rum, der understøtter og inviterer til selvorganisering og bottom-up igangsætteri er noget af det som INSP gør bedst. Her kan aktiviteter og fællesskaber i høj grad udvikles på egne præmisser

 

”Vores opgave er at sikre mangfoldigheden i aktiviteter, brugere m.v. Derfor henvender INSP – når der er et oplevet behov for det – sig proaktivt til organisationer, mennesker m.v. som har at gøre med dem, som vi oplever mangler på INSP.” Siger Daniel, og fortsætter ”Der er plads til alle i INSP, men vi har altid haft et særligt fokus på at unge er repræsenteret i huset. Det er en målgruppe med meget energi og meget tid, hvis aktiviteter ofte trækker en myriade af andre initiativer med sig.”

 

Find INSP på Instagram og Facebook

FOTO: JESPER LARSEN, LUFTFOTO DANMARK

Forrige
Forrige

Mød Chris fra Kulturloft

Næste
Næste

Mød Cecilie fra Huset Esbjerg