Et landsdækkende fællesskab

Kulturhusene i Danmark repræsenterer over 100 forskellige kulturhuse og kulturelle platforme i hele landet, der favner mange forskellige deltagelsesformer. Som medlem bliver du en del af et stærkt, landsdækkende fællesskab, du får professionel sparring og mulighed for deltagelse i flere forskellige opkvalificerende aktiviteter og årlige træf med fokus på vidensdeling, samhørighed og udvikling.

Her på siden kan du dykke ned i Kulturhusenes medlemsfordele, medlemmer, vidensbank og meget mere.

Arrangementer

  • Generalforsamling 2025

    Generalforsamlingen 2025 har fokus på strategi, lokalpolitik og positionering. 

    Foreningen præsenterer ny strategi, lavet i samarbejde med Urban Goods. Strategien sigter efter at være praktisk anvendelig, både for foreningen og medlemmer, i mødet med samarbejdspartnere, interessenter og politikere. Som en del af programmet faciliterer Urban Goods en workshop omhandlende strategien med to formål for øje. Det første formål er at sikre, at strategien favner kulturhusenes virke bredt set, og andet formål er, at strategien kan bruges som en politisk og strategisk ressource der kan tages praktisk i brug både lokalt og nationalt.

    Udover dette og den ordinære generalforsamling, byder dagen på et oplæg om lokalpolitisk positionering, samt 3 forskellige temaspor.

    Se programmet og tilmeld jer nedenfor senest d. fredag d. 9 maj

  • Kulturhusenes årsmøde 2025

    I år går turen til Aalborg, hvor værtskabet bliver delt imellem flere forskellige kulturhuse, bl.a. Huset i Hasserisgade og Trekanten.

    Sæt kryds i kalenderen 13.-14. november.

    TILDMELDINGEN ÅBNER I EFTERÅRET 2025

  • Geografiske netværksgrupper

    De geografiske netværksgrupper 2025

    De geografiske netværkgrupper mødes til fire årlige møder

    Efter stor succes med sidste års Geografiske netværksgrupper, udbyder vi igen i år netværksgrupper i landets forskellige regioner!

    Netværksmøderne er medlemmernes mulighed for fysisk at mødes til sparring og udveksling med medarbejdere fra landets andre kulturhuse - uden den helt lange køretur.

    Gennem de fire årlige møder skiftes deltagerne til at åbne deres huse for hinanden. Her diskuteres forskellige aktuelle temaer med udgangspunkt i inspirationsoplæg og de projekter og problemstillinger, der rør sig hos de deltagende kulturhuse netop nu.

    Tilmeldingen er lukket, men hvis der er plads i den region, kan du stadig nå at være med. Skriv til Matilde på Matilde@kulturhusene.dk for at høre mere.

  • Tematiske netværksgrupper

    De tematiske netværksgrupper 2025

    Fire årlige online-møder

    Igen i år udbyder Kulturhusene i Danmark netværksformatet 'tematiske netværksgrupper'. De tematiske netværksgrupper samler repræsentanter fra kulturhuse på tværs af landet, der arbejder med samme kulturhusindsatser eller har lignende ansvarsområder.

    Netværksgrupperne er en oplagt mulighed for at modtage fagspecifik sparring og få ny inspiration gennem ‘Best Practice’-oplæg fra gode kolleger og andre first-movers inden for feltet. Samtidig danner de fire årlige møder rum for konkret erfaringsudveksling gennem en case-baseret dialog med andre kulturhusmedarbejdere, som arbejder med lige netop samme fokusområde som dig!

    Tilmeldingen er lukket, men hvis du er interesseret i at høre mere og deltage i de tilbageværende møder, kan du skrive til Matilde på Matilde@kulturhusene.dk for at høre mere.

    Ind til videre udbydes netværksgrupperne ‘Kulturhuse, der driver værksteder’ og ‘Kulturhuse med ungefokus'.

Medlemmer af Kulturhusene

Kulturhusene i Danmark repræsenterer en bred palette af forskellige kulturhuse og øvrige kulturelle platforme fordelt i hele landet. Et fællestræk for Kulturhusenes medlemmer er, at de skaber rammerne for og igangsætter kulturelle aktiviteter for at understøtte lokale fællesskaber; de styrker demokratisk deltagelse og bidrager til kulturel bevægelse. Kulturhuse kan favne mange forskellige deltagelsesformer, de bliver drevet og brugt forskelligt og har forskellige betydninger for lokalsamfund og brugere. Nogle huse har værksteder, andre har tilknyttede spillesteder eller biblioteker, flere har caféer og nogle medlemmer har slet ikke et hus med en fast adresse. Dyk ned i Kulturhusenes medlemmer og deres alsidighed her forneden.

VIDENS-BANK

Ny viden om aktiviteter og deltagelsesformer i kulturhusene

Kulturhusene i Danmark og mennesker med stærke tilknytninger til det lokale kulturliv i hele landet har samarbejdet med et forskerteam fra Aarhus Universitet om at indsamle og udvikle ny viden om aktiviteter og deltagelesformer i borgerinvolverende kulturinstitutioner i Danmark. Udover den primære kvalitative forskning baseret på de aktive deltageres indsamlede materiale, blev der lavet en kvantitativ online-baseret undersøgelse. På initiativ af de aktive deltagere, der medvirkede i indsamlingen af den kvalitative data, blev der udviklet en guide til, hvordan man i praksis kan anvende metoderne til at undersøge deltagelsesformer i eget kulturhus og andre borgerinvolverende kulturinstitutioner. Find begge rapporter og guide her forneden.

Forskningen varetages af Ph.d. Stipendiat Karen Nordentoft, der er særligt tilknyttet projektet, af Seniorforsker Louise Ejgod Hansen og af Professor Birgit Eriksson.

DELTAG projektet, der strækker sig helt frem til medio 2023, er drevet af Aarhus Universitet og Kulturhusene i Danmark og støttet af Nordea-fonden med 3,3 mill. kr.

Frirum og fællesskaber som et værn mod unges mistrivsel

En repræsentativ undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd og Tænketanken Mandag Morgen, der blandt andet peger på organiserede fællesskaber og foreningsliv som mulige frirum. Rapporten indeholder også spørgsmål og inspiration til organisationer i arbejdet med frirum.

Kulturhuse som lokalt samlingspunkt og middel til udvikling

Europæisk Kulturregion har i 2020 udgivet denne undersøgelse af kulturhuse i Region Midtjylland for at få en bedre forståelse for kulturhusenes daglige virke og synliggøre den værdi, som kulturhusene bidrager med i byer og lokalsamfund i regionen.

Europæisk undersøgelse af deltagelsesprocesser i kulturhuse

RECcORD (2015-2017) er et europæisk forskningsprojektet, der undersøger deltagelse i kulturhuse i Europa. Projektet fandt 6 deltagelsesformer og 9 effekter heraf, der - udover de konkrete forskningsresultater - udviklede et nyt værktøj til forståelse og udvikling af deltagelsesprocesser.

Et medlem fortæller

“Kulturhusene i Danmark er en kilde til god og kvalificeret viden om vores felt og et givende netværk, hvor man kan spejle sig i og lade sig inspirere af andre huses erfaringer og praksis. Foreningen er også vigtig at være en del af, fordi den er med til at give os en tydelig stemme i debatten.

Generelt er kulturhuse vigtige, fordi de udgør en samlende kraft på tværs af mange skel i samfundet og er bygget op omkring at deltage og medskabe”.

Marianne Grymer Bargeman, Leder af Godsbanen
foto: Godsbanen/Anthon Jackson

Bliv medlem

Som medlem i Kulturhusene i Danmark bliver du en del af et stærkt, landsdækkende netværk med andre, ledere, medarbejdere og frivillige fra over 100 kulturhuse i hele landet. 

Kulturhusene i Danmark arbejder for at løfte landets kulturhuse ved netværk, vidensdeling og politisk prioritering, og som medlem kan du få medindflydelse på, hvilke områder vi skal løfte og varetage. 

Som medlem har du mulighed for at deltage i landsdækkende samarbejder og projekter med forskellige interessenter, du får stemmeret ved generalforsamling og mandat til at stille op i bestyrelsen, samt repræsentantskab i DFS (Dansk Folkeoplysnings Samråd) og ENCC (European Network of Cultural Centres). Som medlem i Kulturhusene i Danmark har du derudover også flere helt konkrete fordele:

  • Rabat og fortrinsret på foreningens arrangementer.

  • Et stærkt og fagligt netværk med kulturhuse over hele landet, herunder adgang til lukket Facebook gruppe, netværk og medlemsbrev.

  • Medlemstilbud med bl.a. KODA, Place2Book og Kulturmonitor.

  • Sparring og rådgivning ved foreningens sekretariat.

Vi ved, at landets mange kulturhuse skaber en kæmpe værdi i samfundet, og det er vores mission at sikre de bedst mulige vilkår for alle kulturhuse i landet gennem ny viden, fælles udvikling af faglige kompetencer og politisk indflydelse. Som medlem i Kulturhusene i Danmark er du med til at gøre kulturhusenes stemme stærkere.

  • Kontingentsatserne i Kulturhusene i Danmark er opdelt i 3 takster, der retter sig efter størrelsen af driftstilskud (herunder kommunale, statslige og andre drifts- og aktivitetstilskud) minus husleje, men inklusive løn.

    Lokalt Kulturhus - 5.000 kroner per kalenderår

    Standard kontingentsats for medlemshuse.

    Legat Kulturhus - 1.350 kroner per kalenderår

    Kategorien Legat Kulturhus er en særlig pris til huse, der opfylder ét af de følgende kriterier:

    • Kulturhuse med mindre end 1 årsværk ansat

    • Kulturhuse under opstart (som udgangspunkt kun for et år, hvorefter der skal søges om forlængelse)

    Regionalt Kulturhus - 10.000 kroner per kalenderår

    En selvvalgt kategori, som større kulturhuse kan placere sig i, hvis de løfter en regional opgave eller eksempelvis under samme tag har flere separate enheder på tværs af koncertsted, udstillingsrum, teatersal. Regionale kulturhuse kan til gengæld have flere medarbejdere tilknyttet medlemskabet samt indgå i arbejdet med at danne specialiserede netværk og samarbejder.

    Rabatmuligheder

    Udover de 3 satser findes en rabatordning for såkaldte klynger, hvor op til 4 huse kan samles under en pris på 10.000 kroner per kalenderår forudsat, at der er et sammenfald af medarbejdere, og husene er i samme administrative enhed.

Medlemsfordele

Som medlem af Kulturhusene I Danmark kan I få rabatter til bl.a. billetopsætning til events, de daglige kulturnyheder, POS-systemer, overblik over jeres arrangementer m.m.

Se de aktuelle aftaler nedenunder og kontakt sekretariatet for mere info om aftalerne, og hvordan de tages i brug

Mangler dit kulturhus et godt tilbud til noget andet end de aktuelle aftaler? Så kontakt os med forslag til nye rabatordninger og vi vil forsøge at få dem i hus.

Place2Book er et enkelt og hurtigt booking- og billetsystem, der ikke pålægger gebyrer på gratis billetter.
Som medlem af kulturhusene i Danmark får du medlemsrabat

Ticketbutler er et moderne og brugervenligt billetsystem med mange muligheder. Som medlem får du specielle fordele og op til 56% rabat på billetgebyrer.
.

Kulturmonitor er et dagligt, digitalt nyhedsmedie, som hver dag sætter spot på dagsordenen i kulturbranchen. Som medlem af Kulturhusene i Danmark, får I halv pris på nyoprettede abonnementer.

Med Fresto kan dit kulturhus få et simpelt og moderne POS-system på et højt funktionalitet niveau og et væld af muligheder. Som medlem af Kulturhusene i Danmark for du rabat.

Gogoo er en landsdækkende kultur- og eventapp, der guider brugerne til aktuelle kulturoplevelser i hele landet. Få 25 % i rabat som medlem af Kulturhusene i Danmark.

Som medlem af Kulturhusene i Danmark får man tæt på 50 % rabat og mindsker administrationen. Aftalen gælder ikke-kommercielle arrangementer på op til 150 personer.