Evigt Ung – fra idé til fondsstøttet projekt
En af de heldige modtagere af Nordea-fondens kulturhuspulje er Christianshavns Beboerhus, der ovenikøbet endte med at få den største mulige støtte på 1. mio. kr. Vi har snakket med kulturkoordinator og projektleder i huset Mette Rask, om hvordan man går fra god idé til (vellykket) fondsansøgning.
Mange gode idéer blev sendt ind til Nordea-fondens Kulturhuspulje på 38.1 mio. kr. og nu står 54 kulturhuse tilbage med en bevilling, der skal give endnu mere kultur til de danske borgere. En af de dem er Christianshavns Beboerhus, der med projektet Evigt Ung vil ramme en målgruppe, der i mindre grad er til stede i deres hus, og samtidig skabe en masse fede oplevelser for nye og eksisterende brugere af huset.
Fra god idé til fondsansøgning
Grundlaget for den idé der førte til fondsbevillingen, var frustration. Frustration over ikke at kunne betale den løn kunstnere og aktører er berettiget til og fortjener, samt et ønske om at nå ud til en bredere målgruppe. Kulturkoordinator Mette Rask forklarer, at det til tider har været svært for hende og hendes kollegaer at udføre deres arbejde, fordi der ikke har været penge til at lave de fede arrangementer.
”Vi har ikke altid haft økonomi til at honorere de mennesker, vi gerne ville hyre eller booke. Og vi ville jo gerne give folk en rigtig løn. Vi vil ikke bede folk om at arbejde gratis. Så derfor tænkte vi, hvordan kan vi finde nogle penge til at kunne lave endnu flere fede aktiviteter for alle mulige.”
Nordea-fondens Kulturhuspulje blev løsningen på denne frustration. Kriterierne passede godt på kulturhusets udfordringer og langsomt tog idéen form.
”Vi satte os ned og skrev projektet, og blev enige om, hvad vi gerne ville fokusere på, og hvor vi gerne ville have et endnu stærkere netværk, og hvor vigtigt det er for os, at kunne give minoriteter og underrepræsenterede grupper en platform. Det vil vi gøre igennem at fokusere projektet på aktivisme, musik og mad. For det er alle tre nogle ting, vi synes bringer folk sammen og laver nogle fællesskaber på tværs af ressourcer.”
Så lige til som det lyder, så var processen ikke uden tvivl om, om projektet var ’godt nok’ til at få del i fondspuljen. Efter projektet var færdigskrevet mærkede Mette Rask og hendes kolleger også tvivlen komme snigende, men da den gode nyhed tikkede ind i husets mail, stod hun med et nyt syn på fondsansøgningsprocessen.
”Hvor jeg før har tænkt om vores idéer, at det er nok for simpelt, eller det er nok for fjollet, eller det er nok for brugt, eller et eller andet. Så har jeg lært, at hvis du synes, du har en idé, så prøv at søge. For hvis du har en god idé, så er der sikkert også andre, der synes, at det er en god idé.”
Projekt: Evigt Ung
Evigt Ung hedder projektet Christianshavns Beboerhus har fået den kærkomne bevilling til. Projektet skal være med til at tiltrække flere unge voksne mellem 18 og 30 år til huset, men det skal også kunne eksistere i samspil med husets nuværende brugere, der typisk er i den ældre målgruppe.
”Det vi forhåbentlig når i mål med, med den her pulje er at vise, hvilke muligheder der er, og også tiltrække en yngre målgruppe. Vores historie bygger på aktivisme, så det er helt naturligt for os, at ville vise diversitet på musikscenen og give en platform til minoritetsgrupper og -miljøer.”
Konkret består projektet af ca. 15 aktiviteter i løbet af året med tre forskellige fokus: musik, mad, og aktivisme. Kulturhuset håber dermed på også at kunne tage en vis politisk stand med pengene og skabe plads til stemmer, der ikke i samme grad bliver hørt i kulturlivet. Det kommer forhåbentlig til at betyde at langt flere mennesker kommer igennem huset og bliver en del af det eksisterende fællesskab.
“Det er jo helt klart en drøm, at mange flere får øjnene op for alt det, der sker her. Og hvilke muligheder de selv har for at skabe noget her. Det er i hvert fald vores ambition.”
Meget mere end et kulturhus
Udover at Christianshavns Beboerhus har fået en imponerende bevilling er det også et imponerende kulturhus underbygget af en rig historie med dybe rødder i det christianshavnske kulturliv. Huset er bygget op af idealer om aktivisme og lige bestemmelse, som især kan ses i den flade struktur. Huset har dermed ikke en officiel leder, men er drevet af otte fastansatte og en frivillig bestyrelse.
”Helt grundlæggende blev huset besat i 70’erne, da kommunen ville lave huset om til et parkeringshus. Det fik lokale græsrodsbevægelser og christianshavnere sat en stopper for, og det er altså dem vi i dag kan takke for, at vi har et Beboerhus på Christianshavn.”
Siden starten har huset desuden budt alle gæster på gratis urtete, og er i dag også med til at distribuerer Hus Forbi-aviser til sælgerne. I huset skal alle nemlig være velkomne med eller uden kroner i lommen.
”Vores grundlag ligger ligesom i græsrådsbevægelser og aktivisme og er i dag stadigvæk drevet af frivillige og aktivisme på den måde. Så det er bare virkelig en del af husets DNA, at vi både har arrangementer, der tager politiske standpunkter op, men som også arbejder rigtig meget med alle vores frivillige og vores aktivister, som i den grad har bygget huset.”
Det er desuden indbygget i husets vedtægter at prisniveauet skal holdes lavt, så alle, hvis ikke de fleste, kan være med. Det gælder bl.a. caféen og nogle af kulturarrangementerne. Huset er foreningsdrevet, men kun kommunalt støttet, og skal dermed generere et overskud. Det er derfor heller ikke altid lige nemt, at få økonomien i huset til at løbe rundt. Frivillige og samarbejder med andre institutioner udgør dermed en stor støtte, og nu vil bevillingen fra Nordea-fondens Kulturhuspulje gøre ligeså.