Mød Søs fra Børnekulturhus Ama’r

Vibeke Søs Nielsen er leder af Børnekulturhus Ama’r. Læs artiklen for at høre mere om hvordan huset skaber relevante kulturarrangementer til børn.

Går du en tur langs Øresundsvej på Amager vil du finde Børnekulturhuset Ama’r, der som navnet afslører, har børns leg og interesser i sigtekornet. Som leder af huset på sjette år ved Vibeke Søs Nielsen (som kaldes ‘Søs’), hvor vigtigt det er at kulturlivet også inddrager de små borgere i byen. Tidligere adjunkt på Roskilde Universitet Pernille Welent Sørensen skriver i sin PhD ”At lytte med børn” om den etiske fordring vi voksne tager på os, så snart vi bevæger os ind i børnenes verden. “Vi voksne har et særligt ansvar at håndtere i mødet med barnet. Vi er meget bevidste, om det ansvar vi har, og derfor arbejder vi hele tiden på at ”lytte med børnene” i alle de former og formater, vi kan opdrive.” udtrykker Søs. Det er også med den tilgang, Søs har været med til at skabe en perle af et sted, hvor kreativitet, leg og inklusion er i centrum, og hvor børnene ikke kun er publikum, men også medskabere af kulturen.

Hvorfor er kultur til børn vigtigt?

FN’s Børnekonvention artikel 31 omhandler børns ret til fritidsliv, retten til leg og retten til at deltage frit i kunstnerisk og kulturel udfoldelse. Og det er netop der, hvor Børnekulturhus Ama’r ser deres eksistensgrundlag “Vores tilbud og tilstedeværelse i lokalområdet er et stop på den dannelsesrejse alle børn og unge har ret til,” forklarer Søs. I selve udarbejdelsen af aktiviteter i huset er det de voksne, der sætter rammerne, det gælder både det administrative hold samt kunstere og facilitatorer af indholdet. “Det er dog vigtigt at påpege, at vi altid lytter til børnene,” siger Søs og fortsætter. “Vi har den faglige viden, der forudsætter, at vi ved at børn lærer med kroppen og derfor er workshops, værksteder og hands-on-projekter eksempelvis enormt vigtige elementer i vores programmering.”

Udover huset på Amager drager medarbejderne inspiration fra kollegaer i deres søsterhuse i Kolding og Århus, samt deres kusinehus The Ark i Dublin. “Derudover bliver vi selvfølgelig også inspireret af projekter som arbejder involverende og med en lyttende tilgang til børn og unge.” Forklarer Søs. “Lige nu er vi ret optagede af leg, samt de initiativer der er på området ‘levende legekultur’. Det betyder nemlig utrolig meget for vores trivsel, at vi husker at lege. Der er virkelig noget meget spændende forskning på det område lige nu.”

Stor festival for de små

I slutningen af august byder Børnekulturhuset hvert år ind til festivalen Big Bang, som er en international lydfestival for børn og unge. En weekend fyldt med koncerter, forestillinger, performances og installationer med lyd og musik. Udover Danmark er festivalen også til at finde mange andre steder i Europa, og er altså udarbejdet i samarbejde med husets kulturkonsulent EU-projektleder Zonzo Compagnie.

“Det er et felt, der virkelig kan udfordres i Danmark – vi har massere af børneteatre og massere af musik. Men det spændende her, er mødet mellem det sceniske og musikken. Hvor musikken spiller lige så stor en rolle som scenografi eller skuespil.” Siger Søs og fortsætter. “Børnene og deres familier synes det er spændende at lade sig inspirere, bevæges og fordybes i musikken og lyd-værkerne.”

Der er flere fordele ved at skabe aktiviteter i en festivalpakke, udpeger Søs, det gavner bl.a. fundraising-, programmerings- og kommunikationsindsatsen. Det er 3. gang Big Bang festivalen er i København, og det er altså blot en af de mange festivaler Børnekulturhuset Ama’r afholder for børn og deres familier.



Følg husets aktiviteter på Instagram og Facebook

Forrige
Forrige

Mød Cirkeline fra Farum Kulturhus

Næste
Næste

Mød Chris fra Kulturloft